Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaGündemEt Tüketmeden Önce Bunlara Dikkat Edin

Et Tüketmeden Önce Bunlara Dikkat Edin

Kurban Bayramında tüketiminin artması beklenen etin pişirilmesi konusunda Ankara Etlik Şehir Hastanesi Koordinatör Baş Diyetisyeni Fatma Yasemin Altunay Kuşcu tarafından yapılan uyarılar dikkat çekiyor. Kuşcu yeni kesilen etin kızartılmasının mümkün olduğunca önlenmesi gerektiğini belirtiyor. Bunun yerine haşlama ızgara veya fırında pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Eğer mangal yapılacaksa kömürleşmeye izin verilmemesi gerektiğini vurguluyor. Et kömürleştiğinde kanserojen özellikler kazanabileceği için etin kömürleşmeden pişirilmesi önem taşıyor.

Et Pişirme Yöntemleri ve Kömürleşmenin Önlenmesi

Kurban Bayramında et tüketiminin arttığını hatırlatan Kuşcu etin protein B grubu vitaminleri magnezyum çinko ve selenyum gibi mineraller açısından zengin olduğunu söylüyor. Ancak et C vitamini ve E vitamini içermediği için sebzelerle birlikte tüketilmesinin uygun olduğunu belirtiyor. Etin pişirilmesiyle ilgili olarak Kuşcu yağ ilavesi yapılmadan etin kendi yağında pişirilmesinin uygun olduğunu vurguluyor. Özellikle kalp damar hastalığı diyabet ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkları olan kişilerin yağ tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini ve etin yağlarının sıyrılması gerektiğini ifade ediyor.

Besin Değerleri ve Etin Sebzelerle Tüketimi

Kızartma yerine haşlama ızgara veya fırında pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Kuşcu etin dinlenmesinin de önemli olduğunu vurgulayarak etin kesildikten sonra en az 24 saat dinlenmesi gerektiğini söylüyor. Etin pişirildiğinde haşlama ızgara veya fırında gibi yöntemlerin kullanılmasının uygun olduğunu belirtiyor. Kurban Bayramı sabahında kahvaltı yapmanın önemli olduğunu belirten Kuşcu etin kesilmesi sonrasında direkt olarak kavurma gibi yemeklerin tüketilmemesi gerektiğini ifade ediyor. Etin dinlendirilmeden tüketilecekse miktarın bir porsiyonu geçmemesi gerektiğini belirtiyor.

Etin Dinlenme Süresi Saklama Koşulları ve Hijyen Önlemleri

Kuşcu Kurban Bayramı süresince günlük olarak en az 2 litre su içilmesi sebze ve meyve tüketimine de dikkat edilmesi bulgurun pirinç pilavı tercih edilmesi posa alımının artırılması bol su tüketimi ve fiziksel aktivitenin önemli olduğunu söylüyor. Ayrıca etlerin tek kullanımlık paketlerde saklanması hijyenik koşullara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Etin yıkanmaması gerektiğini vurgulayarak dinlendirilmesi ve uygun sıcaklıkta saklanması gerektiğini ifade ediyor.

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!
- Advertisment -

Popüler Haberler

Son Yorumlananlar