Çarşamba, Mayıs 1, 2024
Ana SayfaGündemOtomotiv Sektöründe Rekor Kırıldı En Yüksek İhracat Oranları Açıklandı

Otomotiv Sektöründe Rekor Kırıldı En Yüksek İhracat Oranları Açıklandı

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye otomotiv endüstrisi, geçen ay gerçekleştirdiği 3 milyar dolarlık dış satışla bugüne kadar en yüksek Mayıs ayı ihracatını gerçekleştirdi. OİB’nin verilerine göre, Mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artışla 3 milyar 29 milyon 593 bin dolar oldu. Otomotiv endüstrisi, Türkiye’nin toplam ihracatında yüzde 14’lük bir paya sahip olarak yine ilk sırada yer aldı.

Tedarik endüstrisi de büyük bir artış gösterdi ve en büyük alt ürün grubu olarak ön plana çıktı. Mayıs ayında tedarik endüstrisinin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40 artarak 1 milyar 288 milyon dolar oldu.

Binek otomobiller ihracatında yüzde 26 artış yaşandı ve ihracat rakamı 956 milyon dolar olarak kaydedildi. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların ihracatı yüzde 0,5 azalışla 373 milyon dolar oldu. Çekicilerin ihracatı yüzde 61 artışla 187 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı ise yüzde 110 artışla 179 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Almanya ve Birleşik Krallık Yüzde Artışları Yaşandı

En büyük pazar olan Almanya’ya yüzde 36 artışla 426 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Fransa’ya yüzde 35 artışla 411 milyon dolar, Birleşik Krallık’a yüzde 24 artışla 273 milyon dolarlık dış satış yapıldı. İtalya’ya yüzde 44,5, İspanya’ya yüzde 57, Polonya’ya yüzde 32, Belçika’ya yüzde 31 ve Rusya’ya yüzde 172 oranında ihracat artışı yaşandı. İlk 10 ülkenin 7’sine çift haneli ihracat artışı yaşanırken Rusya’ya olan satışlarda üç haneli artış kaydedildi.

OİB Verileri Açıklandı İşte Güncel Rakamlar

OİB’nin verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisi Mayıs ayında büyük bir başarı elde etti. Bu sektör, tüm ihracat içinde önemli bir paya sahip olup, ihracatta lider konumunu korudu. Geçen ay gerçekleştirilen 3 milyar dolarlık dış satış, sektörün tarihindeki en yüksek Mayıs ayı ihracatı olarak kaydedildi. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre %32’lik bir artış anlamına geliyor. Otomotiv endüstrisinin ihracatının toplam ihracattaki payı %14 olarak belirlendi.

Tedarik endüstrisi de büyük bir ivme kazandı. Mayıs ayında, otomotiv sektörünün en büyük alt ürün grubu olan tedarik endüstrisi, geçen yılın aynı ayına göre %40’lık bir artışla 1 milyar 288 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!
- Advertisment -

Popüler Haberler

Son Yorumlananlar